Ewing-Sarcoma

Nevét James Ewing orvosról kapta. A csontokból kiinduló második leggyakoribb rosszindulatú, elsösorban gyermekkori daganat. A szervezet bármely csontjából kiindulhat: végtagok csontjai, medence, gerinc, álkapocs, stb.

Magyarországon évente 6-8 új beteg kerül diagnosztizálásra. Leginkább a tizenévesek körében fordul elö.

Nincsen olyan sajátos tünete, amelyröl könnyen felismerhetö lenne, emiatt sok esetben elörehaladott állapotban kerül felismerésre, amikor már áttétek is vannak. Ez a tény a gyógyulási esélyeket nagymértékben rontja!

Tünetek:
fájdalom, duzzanat, csonttörés, ritkán láz.

A legfontosabb, hogy gondolni kell az adott betegség lehetöségére! -Két hetet meghaladó, ugyanazon a ponton jelentkezö, nem traumás eredetü fájdalom esetén az RTG vizsgálat  már kimutathatja a csontszerkezet változását.

Kezelés: mütét, kemoterápia, sugárkezelés, autológ csontvelöátültetés, ill. ezek kombinációja. A gyógyulás esélyei nagymértékben függnek a daganat kezdeti kiterjedésétöl, áttétek jelenlététöl, az eltávolíthatóság mértékétöl...

"A Ewing-sarcomaról írt rövid ismertetö után, szeretnék néhány gondolatot megosztani Önökkel:

Szasz tragikus betegsége, az alapítvány létrehozása, majd a könyvem megírása után egyre inkabb tudatosodott bennem, hogy ezt a ritka betegséget a köztudatba kell helyeznem! Nem azért, hogy pánikot keltsek, hiszen minden gyermeknek fájhat a csontja, és ilyenkor természetesen arra kell gondolni, hogy fejlödik, növekszik. De azokban a szomorú esetekben, amikor egy rosszindulatú daganat okozza a tünetet, és a szakember sem gondol rá, néhány hónap alatt visszafordíthatatlanná válik a a betegség, és a drasztikus orvosi terapia sem tud segíteni!

Könyvem Szandrának állit emléket, ugyanakkor hiteles esetleírás a Ewing-sarcomaról.


Akik olvasták, és olvasni fogják nem felejtik el e ritka betegséget. Az a megtiszteltetés ért, hogy a Szegedi Orvostudomanyi Egyetem ajánlott olvasmánynak választotta  a könyvem.  A könyvbemutató során személyesen hívhattam fel a leendö orvosok figyelmét e kórképre!

Úgy gondolom, hogy Alapítványunk fö céljai mellett, fontos, hogy minnél több emberhez eljussanak ezek az információk! "

/Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva - a Gergely Alexandra Emlékdíj Alapítvány elnöke, Szasz Édesanyja/


 
A könyv megvásárolható a LÍRA könyvesboltokban és a kiadó webáruházában: http://shop.adlibrum.hu

Egy szerető családban a gyermek az egyik legfontosabb érték. Ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak, a család addigi élete felborul. Az addig mindennaposnak hitt örömök eltűnnek a hétköznapokból. A szorongás, a félelem, a fájdalom lesz az élet középpontja. Ebben az élethelyzetben a gyermek testi-lelki fejlődése megtörik, kortársaival megszakad a kapcsolata, barátai csak nehezen értik meg. A betegség elfogadása, legyőzése sokkal könnyebben megy, ha van egy elfogadó vidám, szerető közeg, ahol a betegséggel kapcsolatos szorongások meghallgatásra találnak. Milyen megfelelő közeg lehetne ez más, mint a család.

A családokra azonban a betegség jellege miatt súlyos anyagi és lelki teher hárul. Így még nehezebbé válik a biztonságos és nyugodt, elfogadó háttér megteremtése, mely olyan nagy szerepet játszik a gyermek gyógyulása felé.

Alapítványunk támogatja azon gyermekek családait, akiknél ezt a ritka daganatos betegséget diagnosztizálták. Bővebb információért írjon nekünk!

Emlékezzünk!
Számlaszámunk

Számlaszám: 11732033-20054812
Adószám: 19550211-1-03
Legyen Ön is támogatónk! Segítsen, hogy segíthessünk!

Hírek

XI. Díjátadó
XI.Díjátadó
11.DÍJAZOTT
Keressük 2018 díjazottját!
Email változás!